Dolar 34,2592
Euro 37,6181
Altın 2.880,10
BİST 9.044,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 25°C
Per 26°C
Cum 22°C
Cts 20°C

E-Faturaya Giriş

E-Faturaya Giriş

E-Faturaya Giriş
8 Şubat 2023 14:15
475

E-Fatura mükellefleri, yürürlükte yer alan kanun kapsamına göre Elektronik Fatura kullanması zorunlu olan tacirlerdir. Kasım ayı 2020 yılı ve sonrasında yapılan düzenlemelere göre satış hasılatı brüt 5 milyon olan firma E-Fatura mükellefi sayılmıştır. GİB üzerinden yapılan tebliğine göre 2021 tarihinde 4 milyon ciro yapan firma, 01. Temmuz 2022 ayı itibariyleE-Fatura kullanmaya başlamıştır. 2022 yılında ise bu rakam 3 Milyon TL’ye indirgenerek yakın gelecekte bütün tüzel ve gerçek kişiliklerin E-Fatura sistemine geçiş yapması hedeflenmektedir.

Firmaların, 1Ocak 2022tarihinden itibaren tacirlerin zorunlu olarak E-Fatura uygulamasına geçiş yapması için 3 milyon TL ve üzerinde ciro yapması gerekmektedir. Bununla birlikte, firmalar E-Fatura uygulamasına gönüllü olarak da geçiş yapabilmektedir. 3 Milyon TL olarak belirlenen rakam genel olarak bütün tacirler ve esnaflar için geçerlidir. Fakat bazı sektör ve iş gurupları için daha farklı rakamlar ve şartlar bulunmaktadır.

E-Fatura Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

E-Fatura uygulaması dijitalleşen çağda bütün firmalar için yenilikler sağlamaktadır. Sistem yabancı olduğundan dolayı başlarda geçiş süreci biraz sancılı olsa da firmalar alıştıktan sonra muhasebesel işlerini oldukça kolay yürütebilmektedir. Bu avantajlara kısaca değinilmek gerekirse şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Faturalar ve resmi evraklar elektronik ortam üzerinden düzenlendiği için kağıt israfının önüne geçilir. Bu sayede arşivleme, postalama ve baskı gibi maliyetler ortadan kalkmaktadır.
  • Muhasebe ve faturalandırma süreci hızlanır. Ticari hız kazanır ve zamandan tasarruf sağlanır.
  • Arşivlerde saklama yöntemi zor ve maliyetli olmaktadır. E-Fatura elektronik ortamda güvenli şekilde saklanmaktadır.
  • E-Fatura işlemleri elektronik ortamda gerçekleştiği için hata oranı daha düşüktür.
  • Evrak kaybı yaşanmaz. İstenildiği vakit eski tarihli faturalara kolayca ulaşabilirsiniz.
  • Kağıt tüketimi minimuma indiğinden yıl içerisinde yüzlerce ağacın kesilmesine engel olunur.
  • E-Fatura mükellefi olan satıcıların düzenlediği faturaların temel görüntüsü direkt olarak ekrana düşmektedir. Satıcı ile iletişime geçerek tekrar fatura istemeye gerek kalmaz. Bu durumda da fatura sirkülasyonu çok fazla olan mükellefler için oldukça zaman kazanılmış olunur.

Kimler E-Fatura Sistemine Geçmek Zorundadır?

2022 Yılında Cirosu 3 Milyon TL’yi Geçenler

Sürdürdüğü faaliyetlerine bakılmaksızın 2022 yılında herhangi bir ticari işletme 3 Milyon TL üzerinde ciro sağladığı taktirde E-Fatura sistemine dahil olmak zorundadır. Şartları tamamlayan ticari işletmeler 01.07.2023 tarihinde E-Fatura 01.01.2024 Tarihinde E-Fatura sistemine geçiş yapmak zorundadırlar.

E-Ticaret Faaliyetleri Sürdüren Mükellefler

GİB her yıl düzenli olarak tebliğler yayınlamaktadır. Öncedenyayınladığı tebliğler neticesinde E-Ticaret mükellefiyeti olan firmaların 2020-2021 dönem içerisinde 1 milyon TL, 2022 yılından itibaren ise 500 bin TL satış hasılatının E-Faturaya geçiş sürecinin başlatılması ile ilgili zorunlulukbulunmaktadır. Alkollü içecekler, tütün ürünleri veya gazoz imalatı yapan firmalar bu kategoride yer almaktadır.

Gayrimenkul ve Motorlu Taşıt Alım Satım Faaliyetleri

Motorlu taşıt, alış satış, imalatı veya gayrimenkul alış satışı yapan firmalar, 2020-2021 yılları arasında 1 milyon TL, 2022 yılı ve sonrası için hesap dönemi 500 bin TL üzerinde satışı olanların E-Faturaya geçme zorunluluğu vardır. Firmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ya da belediyelerden işleme ve yatırım belgesi alarak konaklama hizmeti veren bütün firmalar aynı şekilde E-Faturaya geçmesi gerekir.

Kültür ve Turizm Bakanlığından Yatırım ya da İşletme Belgesi Alanlar

Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme belgesi veya yatırım belgesi alarak faaliyetlerini sürdürmekte olan konaklama hizmeti veren oteller için E-Fatura sistemi zorunlu hale getirilmiştir. Yeni kurulacak olan işletmeler hiçbir ciro sınırlamasına tabi tutulmaksızın kurulduğu andan itibaren E-Fatura başvuru süreçlerini tamamlayıp ilk faturalarını E-Fatura olarak düzenlemeleri gerekmektedir. 

E-Faturaya Geçiş Süreci

ÖncelikleE-Faturaya geçiş için gerçekleşmesi gereken ilk adımKamu Sertifikasyon Merkezi üzerindenresmi belge niteliğinde sayılan mali mühür adı verilen tüzel kişiliklerin gerekli sanal mecralarda imzalarını atarak kendilerini tanıtabildiği bir sürücü alması gerekir. Kamu Sertifikasyon Merkezinin öncülüğünde dağıtılan ve firmaya özel olarak üretilen mali mühürleri almak için adrese giriş yaptıktan sonra formu doldurup mali mühür ücretini ödemeniz gerekir. İşleminizi tamamladıktan sonra birkaç gün içerisinde mali mühür size teslim edilir.

Mali mühür firma yetkilisine teslimi gerçekleştikten sonra E-Fatura başvurusu iki şekilde gerçekleşebilmektedir. Bu yöntemler;

  • İnteraktif Vergi Dairesi
  • E-Fatura Başvuru Portalı

Olarak muhasebeci ve Mali Müşavirlerin sıklıkla kullandıkları portallardır. İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapılarak gerçekleştirilen başvurular için Mali Mührün gelmesini beklemeye gerek bulunmaz. Bunun sebebi İnteraktif Vergi Dairesine firmaya özel olan Maliye şifreleri ile giriş yapılıyor olmasından kaynaklanmaktadır. İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapıldıktan sonra sol üst tarafta yer alan arama kutucuğuna E-Belge başvurusu yaparak açılan sayfadan gerekli bilgiler girilerek E-Fatura başvurusu yapılabilmektedir.

İkinci bir yöntem olan E-Fatura başvuru portalında ise işler biraz karışık ilerlemektedir. Bu sistem içerisinden E-Fatura başvurusu yapabilmek için öncelikli olarak mali mührün firma yetkilisine teslimi gerçekleşmiş ve mali mühür için bir PİN kodu belirlenmiş olmalıdır. E-Fatura başvuru portalına Gelir İdaresi Başkanlığının sitesinden erişilebilmektedir. Gerekli bilgiler yazılarak sisteme başvuru tamamlanır. Bu işlemleri E-Fatura başvuru portalı üzerinden gerçekleştirmek için bilgisayarda gerekli Java uygulamalarının yüklü olması gerekmektedir.

Başvuru sonrasında firmanın E-Fatura sistemine dahil olup olmadığını kontrol etmek için Gelir İdaresi Başkanlığının “E-Fatura Kayıtlı Kullanıcılar” sayfasından firmanın vergi numarası ile birlikte arama yapılarak E-Faturaya geçişin başarılı olup olmadığı sorgulanmalıdır. Bütün bu işlemler her ne kadar çetrefilli görünüyor olsa da EDM bilişim E-Faturaya geçmek isteyen veya diğer zorunlu sebeplerden dolayı E-Fatura sistemine geçmek zorunda kalan tacirlere destek olarak bütün bu işlemleri yürütmektedir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.