Dolar 32,5959
Euro 34,8272
Altın 2.498,18
BİST 9.461,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

KİRAZ SAPININ FAYDALARI NELERDİR, KİRAZ SAPI ÇAYI NASIL YAPILIR?

KİRAZ SAPININ FAYDALARI NELERDİR, KİRAZ SAPI ÇAYI NASIL YAPILIR?
2 Temmuz 2022 11:26
393

Kiraz sapının faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir? Kiraz sapı çayının zararları nelerdir, yan etkisi var mıdır? İşte, kiraz sapının faydaları, zararları ve kullanımı:

Gülgiller familyasından olan kirazın ana vatanı Güney Kafkasya ve Kuzey Anadolu topraklarıdır. Ülkemizde en çok Ege ve Marmara Bölgesi’nde üretilir. Genellikle sade veya tatlıların içerisinde kullanılır. Kan hücrelerini arttırdığı için özellikle gelişim çağındaki çocuklara ve anemi hastalarına önerilir. Son zamanlarda çok ilgi gören kiraz sapı ile ilgili merak edilen her şeyi sizler için derledik. Kiraz sapı zayıflatır mı, kiraz sapı çayı nasıl yapılır, faydaları nelerdir? sorularının cevaplarına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

Kiraz Sapının Faydaları Nelerdir?

  • Kiraz saplarında bulunan potasyum ve biyoflavanoidler sayesinde doğal bir idrar söktürücüdür.
  • Böbrek ve idrar yolunu temizleyerek, iltihap oluşumunu önler. Bununla birlikte idrar yolunda oluşabilecek enfeksiyonların azalmasını sağlar.
  • Vücuttaki toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. Bu yüzden detoks programlarında da kullanılabilir.
  • Vücuttaki atıkların giderilmesini sağladığı için selülit ve yağ oluşumunu önler, zayıflamaya yardımcı olur.
  • Vücutta ödem oluşumunu azaltır.
  • Sakinleştirici özelliği sayesinde uykuya dalmayı kolaylaştırır. Stres ve depresyon gibi rahatsızlıkların azalmasını sağlar.
  • Ciltte oluşan sivilce, siyah nokta ve lekelere karşı etkilidir.
  • Böbreklerin taş ve kum yapmasını önler.
  • Regl döneminde oluşan şişkinlikleri ve ağrıları azaltır.

Kiraz Sapı Nasıl Kullanılır?

  • Kiraz Sapı Çayı:

Kurutulmuş kiraz saplarını, 2 bardak suyun içerisine koyun ve kaynatın. Bir bardak suya 20 adet kiraz sapı koyabilirsiniz. Kaynayan çayı bardağa koyun ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Ardından çayı tüketebilirsiniz. Aç karnına içilmesi tavsiye edilir. Kiraz saplarını hazır olarak satın alabilir veya kendiniz kurutabilirsiniz.

  • Kiraz Sapı Suyu:

Kiraz sapını cildinize iyi gelmesi için kullanacaksanız, kiraz saplarını 5 dakika suyun içinde kaynatın. Ardından kaynayan suyu duş suyu ile karıştırarak vücudunuza dökün.

  • Kiraz Sapı Maskesi:

Sadece yüz bölgesi için bakım yapmak istiyorsanız, hazırladığınız kiraz çayını kullanabilirsiniz. Pamuğu soğuyan çaya batırın ve yüzünüze hafif dokunuşlarla masaj yapın. 10 dakika beklettinten sonra bol su ile durulayın.

Kiraz Sapı Kaç Dakika Kaynatılır?Kaynatma süresini belirlemek için kullanacağınız ölçülere dikkat edin. 3 su bardağı su ve kurutulmuş kiraz saplarının 10 dakika kaynatılması ve 10 dakika demlemeye bırakılması yeterlidir.

Kiraz Sapı Çayı Günde Kaç Kere İçilir?İdrar söktüren ve ödem atmayı sağlayan kiraz sapı çayı, günde en fazla 1 bardak aç karnına tüketilmelidir. Özellikle akşam yemeklerinden önce tüketilmesi önerilir.

Kiraz Sapı Zayıflatır Mı?

Kiraz sapının idrar söktürücü, ödem ve toksinden arındırıcı özellikleri sayesinde zayıflattığı bilinmektedir. Çay olarak tüketilen bu besin, kilo vermeye yardımcı besinler arasında yer alır. Ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. 

Kiraz Sapı Çayının Zararları Nelerdir?

Bilinçsizce tüketilen kiraz sapı çayı, karaciğer yetmezliğine sebebiyet verebilir. Kiraz sapının aşırı tüketilmesi ve bilinçsizce kullanılması ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Özellikle tansiyon, yüksek tansiyon, diyabet ve karaciğer hastalarının kiraz sapı çayı tüketmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Kiraz sapı çayının günde 1 bardaktan fazla içilmesi, karaciğer yetmezliği ve daha ciddi hastalıklara yol açabilir. 

Önemli Not: Kronik rahatsızlığı olanların, düzenli ilaç kullananların, hassas bünyeye sahip olanların, hamilelerin ve emziren annelerin kiraz sapı çayı veya kiraz sapı suyu tüketmesi sakıncalıdır. Sağlıklı yetişkin bireyler, kiraz sapını tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalı, doktorun onay vermediği hiçbir bitkisel ürün bilinçsizce kullanılmamalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.