Dolar 32,5192
Euro 34,7978
Altın 2.422,24
BİST 9.713,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Selahattin Alpay kimdir,

1950’de Malatya’da doğan Selahattin Alpay, ilk ve ortaokulu Malatya’da, liseyi ise Ankara Akşam Ticaret Lisesi’nde bitirdi. İlk müzik çalışmalarına, 1967’de Malatya Halk Eğitim Merkezi’nde başlayan Selahattin Alpay, burada Süleyman Sökmen ve Mehmet Yumrutepe’den ders aldı.

Selahattin Alpay kimdir,
31 Mart 2022 10:17
461

1950 yılında Malatya’da doğan Selahattin Alpay, ilkokul ve ortaokul eğitiminden sonra Ankara Akşam Lisesi’ne gitmiştir.

1971 yılında askere gitmeden önce 4 adet 45’lik çıkaran sanatçı Manisa’da askerlik yaptığı birlikte bando bölüğünde şan ve nota dersleri almıştır..

İlk müzik çalışmalarına, 1967 yılında Malatya Halk Eğitim Merkezi’nde başlayan Selahattin Alpay’ın buradaki hocaları ise Mehmet Yumrutepe ve Süleyman Sökmen’di. Bugüne kadar kendisine ait 150’ye yakın derlemenin yer aldığı, toplam 8 adet 45’lik plak, 1 adet uzunçalar plak, 28 kaset/CD çalışması ve 9 adet de sinema filmi yaptı. Yurtiçi ve yurtdışında birçok solo ve kadrolu konserler verdi. Tüm bu sanatsal hizmetleri karşılığında değişik dönemlerde 4 kez “Yılın Sanatçısı”, Magazin Gazetecileri Derneği tarafından ise “Ömür Boyu Başarı Ödülü”’ne layık görüldü.

Askerliği bitirdikten sonra bir kamu bankasında çalışmaya başlamış bu dönemde Ankara Halk Evi’nde koroda yer almıştır. 1975’te girmiş olduğu Ankara Radyosu Sanatçılık sınavını kazanmıştır..

SANAT HAYATI

Hayatına 1981 yılından itibaren İstanbul’da devam etmeye karar vermiş ve İstanbul’a yerleşerek günümüze kadar toplam 23 kase ve cd ile birlikte 9 sinema filminde rol almıştır.

Müzik ve sanat hayatı süresinde 4 kez Yılın Sanatçısı ödülüne layık görülen Selahattin Alpay Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Solist sanatçı olarak müzik sanat hayatını sürdürmektedir.

İlk 45’liği olan “Emo suya gider eli boş gelir” türküsüyle ilk başta Malatya halkının ve ardından da tüm Türkiye’nin dikkatini çekmeyi başaran, güçlü ve tenor ses özelliğine sahip Selahattin Alpay, ilk olarak Malatya olmak üzere Şanlıurfa, Elazığ, Adıyaman, Diyarbakır, Erzurum, Sivas, Erzincan ve Kerkük türkülerini başarıyla icra etti.

Selahattin Alpay’ın icrasıyla meşhur olan türkülerin bazıları şunlardır; “Örenli Gelin”, “Malatya Malatya Bulunmaz Eşin”, “Emo Suya Gider”, “Nazike”, ”Altın Yüzüğüm Kırıldı”, ”Ahlatın Başındayım”, ”Arap Atı Gibi Sallar Başını”, “Kuyudan Su Çekerler”, “Yollar Seni Gide Gide Usandım”, ” Tello”, ”Bir Ay Doğar İlk Akşamdan Geceden”, “Çakmak Çakmağa Geldim”, “Etek Sarı Sen Etekten Sarısın”, “Çift Candarma Geliyor”….

TRT disipliniyle yetişen Selahattin Alpay, tüm sanat hayatı boyunca, kültürel çeşitlilik ve zenginliğimizin mirası olan türkülerimizin derlenmesinde, icrasında ve gelecek kuşaklara aktarılmasına özen gösterdi.

SELAHATTİN ALPAY EVLİ Mİ?

Sosyal sorumluluk projelerine önem veren Selahattin Alpay, İstanbul’da sanat ve ticaret hayatını devam ettiriyor. Selahattin Alpay, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Selahattin Alpay... DÜNDEN BUGÜNE BİR EFSANE! 3
Selahattin Alpay... DÜNDEN BUGÜNE BİR EFSANE! 4
Selahattin Alpay... DÜNDEN BUGÜNE BİR EFSANE! 5
Selahattin Alpay... DÜNDEN BUGÜNE BİR EFSANE! 7
Selahattin Alpay... DÜNDEN BUGÜNE BİR EFSANE! 9
Selahattin Alpay... DÜNDEN BUGÜNE BİR EFSANE! 13
Selahattin Alpay... DÜNDEN BUGÜNE BİR EFSANE! 14
Selahattin Alpay... DÜNDEN BUGÜNE BİR EFSANE! 16
Selahattin Alpay... DÜNDEN BUGÜNE BİR EFSANE! 17
Selahattin Alpay... DÜNDEN BUGÜNE BİR EFSANE! 21

Kızları Nalan ve Canan Alpay

Selahattin Alpay... DÜNDEN BUGÜNE BİR EFSANE! 20

Oğlu Birbey Alpay ile…

Selahattin Alpay... DÜNDEN BUGÜNE BİR EFSANE! 19

Eşi Emine Alpay ile

Bir 10 kişi görseli olabilir
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.