Dolar 32,4351
Euro 34,7348
Altın 2.428,82
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal vefatının 31. yıl dönümünde kabri başında anıldı

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal vefatının 31. yıl dönümünde kabri başında anıldı
17 Nisan 2024 13:49
105

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, vefatının 31’inci yıl dönümünde Topkapı’da bulunan Anıt Mezar’da düzenlenen törenle anıldı. Törenin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: “Rahmetli Turgut Özal, ülkemizde serbest piyasa ekonomisinin yerleşmesinde, dışa açılmada ihracata dayalı bir ekonomi hamlesi gerçekleştirmede büyük hizmetler yaptı” dedi.

Türkiye’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ölümünün 31. yıldönümünde Topkapı’daki mezarı başında İstanbul Valiliğinin düzenlediği törenle anıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi, AK Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç,  İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala, , 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Sezai Öztürk , İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, siyasi parti üyeleri, Yeni Malatyaspor Başkanı Adil Gevrek, Malatya Dilekliler Dernek Başkanı Ali Karadoğan,  ve Özal’ın çocukları Ahmet, Efe ve Zeynep Özal ile eşi Semra Özal katıldı. Tören, Turgut Özal’ın özgeçmişinin okunmasıyla başladı. Ardından mezarına çelenk bırakıldıktan sonra İstanbul İl Müftüsü Arpaguş dua eti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, törenin ardından merhum Başbakan Adnan Menderes’in kabrini ziyaret ederek dua etti. Yılmaz, ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Merhum Özal’ın öz geçmişinin okunması ve saygı duruşuyla başlayan tören okunan duayla sona erdi. İmamoğlu, anma töreni sonrası Özal ailesine taziyelerini sundu.

ANI MEKANINI ZİYARET ETTİLER

Resmi törenin ardından Yılmaz, Gül ve askeri erkan, İmamoğlu eşliğinde İBB tarafından yapımı 2023 yılında tamamlanan “8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal Anı Mekânı”nı ziyaret etti. Heyet, merhum Özal’ın fotoğraflarının yer aldığı müze bölümündeki koleksiyonları inceledi.

“ÇOK ÖZEL BİR DÖNEME İMZA ATTI, MÜHRÜNÜ BASTI”

İmamoğlu, “8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal Anı Mekân”ında Turgut Özal Platformu’nun düzenlediği panele de katılarak kısa bir konuşma yaptı.

Özal ile  çocukluk yıllarında tanışma hikayesini paylaşan İmamoğlu şunları söyledi: 

“Çocuk yaşta merakla otobüsüne yaklaşıp gördüğüm ve ilgiyle takip ettiğim ve 10-11 yıllık özellikle o dönemdeki zaman diliminde Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yılı aşkın zamanında çok özel bir döneme imza atmış, mührünü basmış, hizmetleriyle farklı tutum ve tavırlarıyla birçok konuda tıkanmışlığın önünü açmış rahmetli Turgut Özal’ın çok değerli katkısı olmuştur.

Takip ettiğim bir süreçten sonra dünyanın en güzel şehrine Belediye Başkanı olup beğeniyle takip ettiğim bir Cumhurbaşkanımızın burada bir müzesinin yapılmasına katkı sunabilen bir kişi olabiliyorsam bu da benim aynı zamanda hem Türkiye Cumhuriyeti’ne minnet duymamı gerektiriyor, hem de böylesi güzel bir süreci bize emanet eden Mustafa Kemal Atatürk’e de elbette hepinizin huzurunda minnet duygularımı iletmek istiyorum” 

“HOŞGÖRÜ ÜLKESİ OLMAK DURUMUNDAYIZ”

Anı mekanının yapılış sürecini özenle takip ettiğini kaydeden İmamoğlu, “Umarım  devletimize ve milletimize hizmet etmiş bütün  devlet büyüklerimizin, devletimizin  hizmet etmiş bütün insanların hak ettikleri değeri, hak ettikleri ortamı yaşadıkları, herkesin hoşgörüsüyle karşıladıkları uyumlu, birbirine saygı duyan, birbirini minnetle yad eden, birbirine teşekkür edebilecek bir geleceği ülkemizde hep beraber var ederiz. Gerçekten hoşgörü ülkesi olmak durumundayız. Birbirini çok seven yurttaş bütünü olmak zorundayız. Doğusu batısı, güneyi, kuzeyi, farklı inancı, farklı yaşam biçimiyle bir vatanın önemli bireyleri parçası olma bilinciyle hareket etmek zorundayız.  Rahmetli Özal da bunu aşılamak için büyük gayret göstermişti” dedi. 

“ÜLKEMİZİN GELDİĞİ NOKTAYA ÖNEMLİ KATKILARI OLDU”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Bugün, merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın, 8. Cumhurbaşkanımızın vefatının 31. seneyi devriyesi vesilesiyle Cumhurbaşkanlığımızı temsilen buradayız. Törene iştirak ettik. Aileye taziyelerimizi sunduk. Bir kez daha milletimizin başı sağ olsun diyoruz. Milletimize de taziyelerimizi sunuyoruz. Çok büyük bir siyaset ve devlet adamı Turgut Özal. Ardından yine çok büyük, tarihi önemde işler gerçekleştirmiş Menderes ve arkadaşlarını da ziyaret etme imkanı buldum. Her ikisi de ‘milletin adamı’ sıfatı taşıyan, milletin gönlünde yer etmiş büyük siyaset ve devlet adamları. Rahmetle anıyoruz, minnetle anıyoruz. İkisi de demokrasi ve kalkınma serüvenimizde, demokrasi ve kalkınma mücadelemizde çok önemli kilometre taşları. Bugün ülkemizin geldiği noktaya, demokraside, kalkınmada, dünyadaki konumunda geldiği noktaya önemli katkıları oldu” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.