Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

DEHB Tedavi Yöntemleri

DEHB Tedavi Yöntemleri

DEHB Tedavi Yöntemleri
19 Ekim 2022 11:08
382

DEHB Tedavisi için kullanılan yöntemler hakkında detaylı bilgi edinmek için bu yazıyı hemen okuyun.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavi yöntemleri uygulamadan önce tanısının konması gerekmektedir. Bireyler günlük hayatlarında ya da okul dönemlerinde herhangi bir problemle karşılaşmasalar dahi DEHB kontrolüne gitmeleri gerekmektedir. DEHB için tanı konulması için farklı ve kolay yöntemler bulunmaktadır. Kesin tanının konulabilmesi ve uygun DEHB tedavisi iç­in uzman psikiyatri doktorlara gidilerek kontrol edilmesi gerekmektedir. Uzman doktorlar tarafından uygulanacak olan ayrıntılı testlerin sonuçlarına göre DEHB tanısı konmaktadır.

Bireylerin sergilediği davranışlar nedeniyle rahatsızlık durumlarının anlaşılması için tıbbi muayenelere de ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle ebeveynlerin geçmiş dönemlerinde ya da bireylerin okul dönemlerinde sergilemiş olduğu davranış şekilleri, DEHB tanısının konması için oldukça faydalı olacaktır. Bireylerle yakın ilişkide olan ve bireylerin okul dönemlerinde aktif olarak iletişim kuran bireylerden bilgi almak teşhis ve tanı koymak için her zaman faydalı olacaktır. Elde edilen farklı bilgiler bir araya getirilse dahi kesin bir tanının konması için yeterli olmayacaktır.

Bireylerin yakın çevresinden elde edilen bilgiler, uzman psikiyatriler tarafından değerlendirilmektedir. Bu bilgilerin bir bütün olarak bir çatı altında toplanarak testlerle birlikte bir bütün haline getirildiğinde verimli kaynak olacaktır. Dil gelişimini tamamlayamayan bireylerde DEHB belirtileri gözlemlenebilmektedir. Bu durum DEHB tanısının konulmasını oldukça zorlaştırmaktadır. Derecelendirme ölçekleri kullanılarak tanının konması için çalışmalar yürütülür. DEHB tanısı kolay bireylerde hızlı bir tedavi yöntemini uygulamak faydalı olacaktır.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dikkat EksikliğiHiperaktivite Bozukluğu (DEHB), problemi yaşayan bireylerin tedavisinde dikkat edilecek en önemli konu, bütün yaşam alanlarında tedavisine yardımcı olacak bireylerin olması gerekir.Bireyler bulundukları ortamlarda farklı problemlerle karşılaşacağı için, okul dönemlerinde öğretmenlerden destek alırken, evde ise ebeveynlerinden destek alması gerekmektedir. Tedavi yöntemlerinde en etkili yöntem aile bireylerinin dikkatli ve özenli bir şekilde bireylere destek olmasıdır. Bunlara ek olarak bireyler, durumları hakkında farklılıkların olduğunu bilmesi ve destek olmak amacıyla el uzatan bireylere sıcak bir şekilde davranması gerekir.

Diğer davranış durumlarında olduğu gibi, DEHB farkındalık durumlarında da pekiştireç yöntemi her zaman önemli rol oynar. DEHB bulunan bireylerin tedavilerinde sıklıkla kullanılan davranış şekillerinde ödüllendirme tekniği, tedavinin daha keyifli ve daha kolay bir hal almasını sağlayacaktır. Bu sayede olumsuz şekilde meydana gelen davranışlarda azalmalar meydana gelerek, bozukluk durumlarının azaltılması sağlanır. DEHB bulunan bireylerde okul dönemleri olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle özellikle eğitim konusunda destek olmak faydalı olacaktır.

DEHB bulunan bireylerde kendine güven durumlarının artması için eğitim alanında destek olmak bireylerin kendine güvenlerinin artmasına yardımcı olacaktır. Tedavi yöntemlerinin bu dönemlerinde basit kademeliden başlayarak ileri seviyelere göre eğitim süreçlerinde destek artarak devam etmelidir. Uzman psikiyatriler tarafından reçetelenen ilaçların kullanımları da aksatılmadan devam edilmelidir.

Psikiyatristler tarafından reçetelenen bu ilaçlar, dikkat bozukluklarının toparlanmasına yardımcı olacağı gibi hareketlilik durumlarını da ciddi oranlarda azaltacaktır. Bu sayede DEHB farkındalığına sahip olan bireylerin aynı davranışları tekrarlamama durumlarına azalmalar meydana gelecektir. Eğitmenler, ebeveynler ve uzman psikiyatriler tedavi sırasında bir bütün olarak hareket edeceği için DEHB farkındalık durumu da başarılı bir şekilde tedavi edilecektir. Uzman psikiyatriler tarafından reçete edilen ilaçların doz miktarları psikiyatriler tarafından belirleneceği için ilaç verme esnasında kesinlikle miktarlar konusunda değişiklik gerçekleştirmeyin. Miktarlarda gerçekleştirilen durum bireylerde tedavi etmesinin aksine farklı rahatsızlıklara neden olabilecek bir durumdur.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.